• Välkommen till Prima Oliva!
Upptäck den äkta smaken av vår extra jungfruolivolja från Prima Oliva - nu med fri frakt på alla beställningar över 700 kr och snabb leverans

Prima Olivas oliver

Taggiasca-oliver växer på den Italienska Rivieran. Här har man odlat oliver i mer än 2000 år i det bördiga landskapet runt San Remo. Landskapet har ett gynnsamt klimat som lämpar sig väl för olivodling.

Taggiasca-oliver växer runt Riviera dei Fiori (blomsterrivieran) på Liguriens kust som är unikt med det bördiga landskapet kring San Remo. Skörden av dessa oliver sker främst från en liten del av den Italienska riviera i Mentone i väst till Albenga i öst. Där är det ett gynnsamt mikroklimat även på vintern.

Vår producent Frantoio Nuvolone  är en av Italiens bästa och äldsta producent av olivolja. Produktionen är småskalig. Oliverna hämtas från området kring San Remo, Taggia och Badalucco. Man väljer de bästa oliverna som sedan körs direkt av de lokala odlarna till Frantoio Nuvolone för att pressas och sedan tappas direkt på burk/flaska.

Olivträden

Munkar förde hit olivträden och började plantera träden här under 600-talet före Kristus. Man byggde stenterasser på det då rätt karga landskapet. Dessa stenterasser finns fortfarande kvar och idag är olivträden den dominerande grödan i landskapet.

Olivolja kan jämföras med vin – det finns många olika typer av träd, vilka ger olika orters olja. Här i Ligurien är jorden, luften och klimatet en avgörande faktor vilket gör Taggiascas olja unik och som vi är tacksamma och stolta över att kunna sälja.

Prima Olivas olivolja är hälsosam

En anledning till att traditionell medelhavskust betraktas som hälsosam är just att den tillagas med mycket olivolja. Olivoljan innehåller nyttiga enkelomättade fetter vilket sänker det onda kolesterolet samtidigt som det höjer det goda. Dessutom innehåller den nyttiga antioxidanter vilka bidrar till att bromsa åldrandet. Det finns också studier som visar att det finns en mängd andra positiva hälsoeffekter förknippade med olivoljan till exempel minskad risk för hjärtinfarkt och vissa typer av cancer.